Новий Трудовий кодекс України 2016: чим небезпечна скасування трудових книжок

Новий Трудовий кодекс України 2016: чим небезпечна скасування трудових книжок

У Кабміні знову заговорили про скасування трудових книжок, а новий Трудовий кодекс планують прийняти восени. Депутати сперечаються через відеокамери в офісах і хочуть, щоб зарплату видавали мало не кожного тижня.
Чи потрібна відміна трудових книжок?

Новий міністр соціальної політики Андрій Рева вважає, що трудова книжка в Україні ніякого значення не має. «Вона свідчить тільки про місце, де ви працювали, але цю ж інформацію можна отримати в Пенсійному фонді. Тому вона не має значення ні для чого », - сказав Рева. Правда, коли саме «книжку» збираються ліквідувати, в уряді ще не вирішили. Нагадаємо, екс-міністр економіки Айварас Абромавічус також наполягав на скасуванні книжок як пережитку радянського минулого.

Правда, не всі з цим згодні. «Скасовувати трудові книжки не можна, поки не створено відповідний електронний реєстр з усіма даними про співробітників - на це потрібні кошти і не менше п'яти років», - каже голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. За його словами, дані в електронному вигляді зараз зберігаються тільки з 2009 року, все інше записано в трудових книжках.

Крім того, шахтарі, металурги чи хіміки не зможуть довести, що пропрацювали в важких умовах, за що їм і належить підвищена пенсія. Ці дані поки є тільки в трудових книжках.

Новий Трудовий кодекс України 2016: коли він вступить в силу

За словами депутата від БПП Сергія Капліна, вже восени депутати збираються проголосувати за новий Трудовий кодекс, який прийнятий в першому читанні (поки ж ми живемо по зведенню правил, прийнятих в 1971 році).

    
Зараз в нього продовжують вносити зміни і доповнення. Наприклад, за пропозицією народних депутатів хочуть дозволити виплачувати заробітну плату не рідше ніж два рази на місяць, що в принципі дасть можливість платити її ще частіше, хоч щотижня.

Причому під час видачі зарплати працівнику зобов'язані будуть надати виписку - скільки йому нараховано і які податки зняті.

    
Хто найбільш затребуваний на ринку праці України цього літа

Статтю 223 проекту Трудового кодексу хочуть розширити - дозволити працювати не тільки вдома, а й просто віддалено, наприклад, за кордоном. «У мене кілька айтішників працюють віддалено, двоє взагалі живуть за кордоном. Тому якщо таку норму узаконять, то мені буде зручніше платити їм зарплату, не потрібно вигадувати всякі схеми, як довести, що людина була на роботі », - говорить« Вістям »Олексій Шаронов, керівник великої компанії, яка виробляє комп'ютерні програми.

Робоча група також запропонувала дозволити новим співробітникам, що не пропрацювали і півроку, брати повну відпустку (зараз 24 дня, а буде 28). Правда, така розкіш буде не для всіх - тільки для звільнених в запас мобілізованих військовослужбовців. А також для тих, хто не використовував весь відпустку на попередньому місці роботи.

«Головна боротьба зараз іде між Федерацією роботодавців і лояльністю до них окремих політсил. Дискусія точиться навколо декількох питань: наприклад, чи варто вести відеоспостереження за співробітниками протягом робочого дня, про роль профспілок, чи варто видавати безкоштовно молоко і сир на великих підприємствах під час робочого дня та інше », - пояснив Каплін.

За словами експерта з підбору персоналу Тетяни Пашки, новий Трудовий кодекс вже має запрацювати з 1 січня наступного року. «Його можна обговорювати до нескінченності, але в будь-якому випадку він буде краще, ніж радянський варіант, тому що в ньому немає взагалі такого поняття як бізнес. Що ж стосується відеокамер, так вони і зараз встановлені в багатьох офісах і ніхто з цього приводу не обурюється. Головне, щоб вони не заглядали до вас в монітор і не були встановлені на кухнях або в місцях загального користування », - каже Пашкіна.
Вакансій стало в два рази більше

Експерти кажуть, що зараз середні зарплати на ринку праці зросли. «Якщо судити за пропозиціями, то ставки підвищилися рази в півтора. Але ж і долар виріс в 3,5 рази. Вакансій теж стало більше: наприклад, на великому сайті вакансій їх зараз замість 40 тисяч - 90 тисяч. Що стосується резюме, то частина українців шукає роботу приховано: вони підписані на сайти з підбору кадрів і просто переглядають вакансії, що не виставляючи свої резюме », - каже Пашкіна.

За її словами, зараз середня пропонована зарплата в Києві - до 7,5 тис. Грн, по країні - 6-7 тис. Грн, а в Сумській і Рівненській обл. - 4,5 тис. Грн. Але претенденти хочуть на 10% більше. Також роботодавці переходять на систему стимулів: до невеликого окладу пропонують систему бонусів і премій за виконану роботу.

«Вже ніхто не хоче платити просто за те, що ви відсидите в офісі від дзвінка до дзвінка, і до цього потрібно звикнути», - підтвердила Пашкіна. 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад