Як безвіз допоможе українцям знайти роботу в Європі

Як безвіз допоможе українцям знайти роботу в Європі

 

В українців буде більше шансів знайти роботу в Європі. Як відомо, з 11 червня наші громадяни зможуть їздити в країни ЄС без віз.


Зрозуміло, формально це не дає їм права вирушати на навчання або найматися на роботу за кордоном - для цього, як і раніше, доведеться оформляти спеціальні візи.


Проте, частина наших співвітчизників напевно спробує скористатися безвізовим режимом, щоб влаштуватися на роботу за кордоном нелегально.


Робочі схеми

«Більшість українців в пошуках цікавої і високооплачуваної роботи готові змінити  місце проживання. Практично кожен шостий-сьомий серйозно замислюється про пошук роботи за кордоном », - повідомила UBR.ua фахівець експертно-аналітичного центру “HeadHunter” Україна Катерина Криворученко.


На думку президента Всеукраїнської Асоціації компаній міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, ті, хто хотів влаштуватися на роботу в ЄС нелегально - завжди могли зробити це і при чинному візовому режимі.


Наприклад, в 2015 році в Польщу не пустили майже 20 тис. чол, а в минулому році - понад 23 тис. осіб з візами, так як ці громадяни не змогли обґрунтувати мету свого приїзду. А тому можливе зростання бажаючих пошукати робочого щастя на чужині навряд чи перевищить 10%.


Проте, на думку експертів, безвізовий режим може полегшити легальне працевлаштування за кордоном. Наприклад, можна буде, як туристу, заїхати в одну з країн ЄС та на місці зв'язатися з потенційними роботодавцями, щоб не стати жертвою українських посередників-шахраїв.


Якщо вийде знайти роботу, можна укласти контракт з роботодавцем, повернутися в Україну і вже зовсім офіційно отримати робочу візу на основі такого контракту.


Питання тільки в тому, хто і яку роботу може знайти в Європі.


Що пропонують

За словами експертів, за кордоном потрібні перш за все представники робочих спеціальностей і працівники в сфері сільського господарства.


«Ці спеціальності зазвичай самі низькооплачувані і місцеві жителі не дуже охоче вибирають їх. Але для українців зарплата в 600 євро (приблизно 18 тис. грн.), наприклад, є пристойним заробітком. Тому наші співвітчизники готові працювати за ці гроші », - розповів Василь Воскобойник.


Наприклад, в Україні, за даними порталу rabota.ua, вантажникові платять 5-7 тис. грн. У той же час різноробочим на складі супермаркету “Eurocash” в Польщі - 22 тис. грн., А на складі в Німеччині - цілих 1300 євро (39 тис. грн.) на місяць (дані з сайту Work.ua).


Будівельники різного профілю (маляри, штукатури, зварювальники, каменярі) можуть претендувати на 50 тис. грн. в місяць, працюючи в Німеччині, Литві, Латвії, Чехії, Словаччині.


Крім того, створюються нові робочі місця у зв'язку з розвитком економіки європейських країн, а заповнювати їх нікому через погану демографію по всьому Євросоюзу.


Після будівельних спеціальностей на другому місці за кількістю вакансій йдуть сільгоспроботи, а на третьому - догляд за людьми похилого віку. Відмінності по країнах невеликі, хіба що в Польщі сьогодні потрібні фахівці всюди - на заводи, в поле, в сферу обслуговування. А так затребувані перш за все будівельники та працівники заводів (переробка м'яса, складальні цехи і т.п.).


Скажімо, за збір лісових ягід у Фінляндії пропонують 24 тис. грн., А за збір фруктів в садах Словаччини - 16,5 тис. грн. За роботу на польській фермі платять 15 тис. грн. При тому, що в Києві за зарплату польського сезонного робітника пропонують попрацювати водієм таксі або водієм-експедитором.


Тому, як зазначають в експертно-аналітичному центрі “HeadHunter”, збільшення відтоку представників робочих спеціальностей з України цілком можливо, адже рівень зарплат в країні, навіть в містах-мільйонниках, що не конкурентний з тим, що пропонують «синіх комірців» за кордоном. Аналогічно збільшиться потік сезонних робітників.


Знайти роботу в сфері ІТ або у офісі можуть не більше 2-3% всіх трудових мігрантів.


Зрозуміло, знання мови значно підвищує шанси на працевлаштування.


«Знаючи мову, можна влаштуватися на просту роботу, потім вчитися, удосконалити свої навички і зробити кар'єру. Рідше, зі знанням мови можна працювати за фахом - наші дипломи вимагають багаторівневої верифікації », - зазначив Воскобойник.


Хто шукає роботу

За даними кадрових агентств, найчастіше їдуть за кордон жителі заходу і центру країни, як правило люди з вищою освітою. Згідно соціологічного опитування, проведеного на замовлення Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування в кінці 2016 року, серед українців, які вже мають досвід роботи за кордоном, найбільше опитаних виїжджали на роботу в Польщу - 36%, на другому місці Росія (25%), по 5% працювали в Чехії і Німеччини, 3% - в Італії, решта - в інших країнах, переважно, Західної Європи.


Серед тих, хто працював за кордоном, майже половина працювала сфері будівництва та ремонту (43%), вдвічі менше (23%) на сільськогосподарських роботах, 10% - по дому, по 3% мали досвід роботи в IT, догляді за дітьми, ресторанному бізнесі (кухарі, офіціанти, прибирання).


В ЄС крім потоку українців, з країн СНД масово їдуть тільки молдавани (але їх мало, тому що населення Молдавії невелика).


«Рівень передбачуваних зарплат залежить від зростання економіки тієї чи іншої країни ЄС. Але вже сьогодні європейці починають боротьбу за наші робочі руки, тому що українці добре соціализуються в країнах перебування, досить працьовиті і не вимагають великої соціальної опіки від приймаючої держави », - зауважив Воскобойник.


За словами Катерини Криворученко, може також статися перенаправлення потоків трудових міграцій: фахівці середньої ланки, які до цього виїжджали працювати в країни СНД, переорієнтуються на європейський ринок.


«Все це в свою чергу, може привести до того, що рівень зарплат в Україні буде підніматися, так як роботодавцю необхідні будуть аргументи для утримання працівника», - кажуть в hh.ua.


Зате в Європі робочих місць багато і вибір досить великим як по країнах, так і за спеціальностями (перш за все робочими). А тому рівень зарплат, пропонованих українцям, не буде зменшуватись.


За словами Василя Воскобойника, нелегальні працівники особливо не впливають на рівень зарплат, тому що в ЄС дуже серйозні штрафи для роботодавців, які сприяють нелегалам. В основному, нелегальні робочі залучаються на тимчасові роботи. Крім того, в країнах ЄС існують мінімальні оклади, нижче яких компанії не мають права платити зарплату.


«Багато країн, серед них Польща і Німеччина, пропонують українцям працювати на тих же умовах, що і місцевим жителям, тобто ніякої дискримінації немає », - запевнив Воскобойник.


Для програмістів немає проблем працювати де завгодно - в ІТ компаніях робоча мова - англійська - її знання досить для успішної кар'єри. В ЄС котирується наша середньоспеціальна освіта (зварювальники, водії - далекобійники, трактористи, м'ясники, медсестри). Зате є проблеми з дипломами про вищу освіту - їх потрібно підтверджувати.


Але чорнова робота, яка потребує навичок (збір врожаю, вантажники) має постійний попит серед українців, які хочуть приїхати і заробити за 2-4 місяці гроші на сім'ю, яка залишилася в Україні.




http://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/kak-bezviz-pomozhet-ukraintsam-najti-rabotu-v-evrope-3844959

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад