Пожвавлення на ринку праці в Україні: кількість вакансій зростає

Пожвавлення на ринку праці в Україні: кількість вакансій зростає

Різниця в порівнянні з січнем тільки на цьому сайті з працевлаштування склала понад три тисячі вакансій (приріст за місяць – близько 19%).
«Зростання кількості розміщених вакантних пропозицій характерне для більшості професійних сфер. Найбільше спостерігається в сфері «Продажі», – розповідає Катерина Криворученко, керівник експертно-аналітичного центру Міжнародного кадрового порталу hh.ua. – У цій сфері воно склало понад тисячу вакансій. Активними були також роботодавці в сферах «Інформаційні технології, Інтернет, телеком», «Маркетинг, реклама, PR» і «Адміністративний персонал». А ось у сферах «Видобуток сировини», «Транспорт, логістика» і «Безпека» спостерігався некритичний спад кількості вакансій. Якщо розібрати ситуацію по регіонах, то найбільш активні були роботодавці в Києві, Харківській, Дніпропетровській і Одеській областях. А ось у Закарпатській і Рівненській областях приріст вакансій був не настільки відчутним».
Наші зарплати
Далеко не у всіх пропозиціях роботодавці вказують зарплати або хоча б діапазон (всього близько 42% вакансій), тому точну статистику зібрати складно.
«Крім того, розмір заробітної плати залежить від ряду показників: рівня здобувача, компанії-роботодавця, сфери діяльності, обсягу робочих завдань», – зазначає Катерина Криворученко.
Тому в одній і тій самій професійній сфері на однакові вакансії можуть бути кардинально різні зарплати. Але в цілому експерти відзначають чітку тенденцію до збільшення доходів.
На зростання зарплат у певній мірі вплинуло зростання з 2017 року рівня мінімалки (в основному це стосується «недорогих» вакансій). З початку року мінімальна зарплата вже становить 2 723 грн, а середня номінальна за рахунок цього, за словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, 1 січня вже дорівнювала 8 777 грн.
«І схоже, що обіцянку до кінця року збільшити мінімалку до 4 100 грн уряд виконає. А значить, середня зарплата підскочить до 10 000 грн, – каже експерт. – Точніше, збільшиться у статистичних звітах, але на реальний добробут наших кишень не вплине. Доходи населення залежать від того, що це зростання дало і наскільки успішною була економічна діяльність держави, від зростання ВВП. Якщо ВВП в 2017 році збільшився на 2,1%, то було б логічно, щоб зарплати піднялися на 2-3%, а у нас – на 19,5%».
Тому 14% інфляції, наявної на поточний момент, цілком обгрунтовані, впевнений економіст: якщо підставою для зростання зарплат не стала активізація виробництва, то вони збільшуються за рахунок зовнішніх кредитів або інфляційних процесів.
Крім того, цей рік буде передвиборчим, а обіцянки протягом виборчої кампанії треба виконувати.
«Для цього достатньо збільшити мінімалку, а середня зарплата підтягнеться – це чиста арифметика. Але в дійсності ми не станемо багатшими, інфляція надбавку «з'їсть», – міркує Пендзин. – Можливо, МВФ грошей не дасть, а на іноземні інвестиції надії немає. Є правило: в передвиборний рік інвестиції у країну не йдуть взагалі. Вкладник повинен бути впевнений, що його право власності та право спокійно вивести вкладення з країни будуть дотримані».
Надії не виправдалися
У 2014 році деякі експерти прогнозували, що довоєнний рівень добробуту й доходів громадян відновиться приблизно в 2018 році. У листопаді 2013 року середня зарплата в Україні становила 3 268 грн, в січні 2018 року, за даними експерта ринку праці і фаундера компанії «Рекрутинг майбутнього» Сергія Марченка, підвищилася до 7 711 грн.
«Якщо вважати, скільки доларів українець міг купити за свою зарплату в 2013 році та скільки може зараз – сьогоднішня зарплата все ще програє докризовій, – міркує він. – Але якщо порівнювати не по курсу, а з урахуванням інфляції і реальних цін на товари й послуги, то економісти стверджують, що зараз ми вийшли на докризовий рівень».
У будь-якому випадку: як не крути, а факт у тому, що зарплати українців 2013-2018 рр. сильно відстають від зарплат наших західних сусідів, переконаний експерт. І навіть середньої зарплати 10 тисяч грн протягом 2018 року недостатньо, щоб мотивувати людей до праці.
«Саме тому в 2018 році Україна чекає кадровий голод, і роботодавці зіткнуться з великими проблемами при комплектації штату», – вважає експерт.
Кадри
У 2018 році багато компанії зазнають кадровий голод.
https://khmelnitsky.hh.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад