Топ-10 непопулярних спеціальностей в Україні

Топ-10 непопулярних спеціальностей в Україні

На прикладі ринку праці іноземних країн ми хочемо показати, які саме напрями діяльності опинилися в найгіршому становищі.

Серед 126 спеціальностей, за якими проводились дослідження PayScale, ми вам пропонуємо Топ 10, за якими буде важко знайти роботу в найближчі 5 років, окремі спеціальності зникнуть через 8-10 років. Також до переліку взято спеціальності з низькою оплатою на початку кар’єри, а також середню заробітну плату через 10-15 років безперервної роботи ( з урахуванням кар’єрного росту).

Пропонуємо до Вашої уваги Топ-10 непопулярних спеціальностей за версією порталу Куда Поступать:

  1. Релігієзнавство.
    Рівень безробіття серед недавніх випускників з дипломом релігієзнавця складає майже 11%, середня заробітна плата – в межах $30 тис, серед досвідчених спеціалістів – 6,8% та $48 тис., відповідно. Для порівняння, середня заробітна плата дипломованого спеціаліста складає майже $75 тис. в рік. Але дивує не низький рівень оплати праці спеціалістів цієї галузі, а їх настрої до роботи. Самі випускники мало вірять у те, що їх робота дійсно приносить користь. Для порівняння, випускники з дипломом геолога більш позитивно настроєні.

На відміну від 9 тис. вакансій із релігієзнавства, по філософії було опубліковано онлайн майже 2,1 млн оголошень про роботу. Крім того, за рік в галузі філософії на початку кар’єри можна заробляти майже $45 тис., а в середині кар’єри понад $85 тис. До того ж, уміння критично мислити та лаконічно писати неабияк цінуються роботодавцями.

     9. Фізкультура і спорт.
Звичайно, що займатися фізкультурою, фітнесом, йогою дуже корисно для вашого здоров’я. Але можливо не найкраща ідея – робити кар’єру саме в цьому напрямі. Працівники цього напрямку не дуже цінуються на ринку праці та мають середню зарплату в $ 30 тис. при рівні безробіття в 8,3%, працівники зі стажем – $50 тис. та 4,5% відповідно.

Крім того, щорічно онлайн публікується в межах 1,5 тис. оголошень про те, що роботодавці шукають спеціаліста цієї галузі. Якщо ж все таки плануєте пов’язати свою професію зі спортом, зупиніть свій вибір на фітнесі. Зі збільшенням тривалості життя, що є характерною ознакою для розвинутих країн, та ухилом на оздоровлення (велнес), збільшується потреба в таких спеціальностях як фізіотерапевт, трудотерапевт (occupational therapist), тренер, дієтолог.

     8. Музика.
Якщо ви не стали тим єдиним переможцем співочого конкурсу, то після закінчення коледжу зможете розраховувати на $30 тис. в рік. Рівень безробіття серед цієї категорії працівників – 9,2%; серед досвідчених музикантів 4,5% при середній заробітній платі $45 тис. До того ж біля 12 % випускників музичних навчальних закладів не стають музикантами, співаками чи працівниками суміжних професій. Щороку публікується в середньому лише 2,7 тис. вакантних онлайн оголошень. Через це четверта частина випускників вишів за даною спеціальністю шукають підробітку (part-time job) на стороні. Як варіант, розкручувати акаунти у популярних соціальних мережах та шукати фанатів через інтернет.

     7. Історія мистецтва.
Незважаючи на гарну назву та благородні цілі цієї спеціальності, побудувати кар’єру в цьому напрямку досить складно. Рівень безробіття серед даної категорії працівників сягає 4 відсотків, і 20% не шукають роботи по даному напрямку взагалі, незважаючи на витрачені на навчання роки та фінансові витрати.. Крім того, ще й досить часто виникає необхідність перевчатися. Щорічно онлайн публікується не більше 2800 вакансій. Якщо пощастить отримати роботу по спеціальності, на початку кар’єри ви отримуватиме в середньому $40 тис. в рік, а у період розквіту кар’єри – $65 тис. Звичайно, зовсім інша ситуація, якщо ви влаштуєтесь на роботу експерта в Сотбі чи Крісті.

     6. Помічник юриста.
Потреба в помічниках юриста є завжди, тому бажаючих навчатися в даному напрямку завжди багато. Крім того, щорічно публікується онлайн біля 63 тис. вакансій. Проблема полягає у високій конкуренції, і, крім того, автоматизації даної галузі. Ми уже писали про автоматизацію деяких спеціальностей, і саме професія юридичного клерка підлягає автоматизації у найближчі роки. Середня зарплата випускника юридичного факультету в межах $35 тис., в середині кар’єри – $56 тис. Звертаємо вашу увагу на те, що продовження навчання та отримання ступеня юриста, можливо не змінить ситуації на краще. За прогнозами, попит на послуги юристів до 2026 збільшиться лише на 5,8%.

     5. Графічний дизайн.
На перший погляд, досить популярна спеціальність, яка б мала користуватись попитом на ринку праці. Але насправді 11 % випускників цієї спеціальності не можуть знайти роботу при середній заробітній платі $32 тис. Серед досвідчених працівників рівень безробіття складає 7,5%, середня заробітна плата – $49 тис.

Лише 65 % випускників коледжів із даної спеціалізації працюють на повну зайнятість (full-time), а 15,3% більше не шукають роботи в цьому напрямку, згідно Hamilton Project. Щороку онлайн публікується понад 30 тис. вакансій. Росте попит на дизайнерів мобільних дивайсів, веб-сайтів. Тобто, якщо ваша стихія – дизайн, спрямуєте свої зусилля на вивчення веб-дизайну та інших подібних напрямків.

     4. Антропологія.
Іноземні студенти, по незрозумілим причинам, дуже люблять цю спеціалізацію, а от роботодавці – недуже. Рівень безробіття серед недавніх випускників вишів зі спеціальністю антропологів та археологів складає 10,5%, а середня заробітна плата всього $28 тис. Рівень безробіття серед досвідчених працівників 6,2% при середині заробітній платі $47 тис.
Щорічно онлайн публікується в межах 700 вакансій, в той час як університети випускають 12 тис. фахівців різних ступенів (бакалаври, магістри тощо). Тому не рекомендуємо навчатися саме в цій галузі, адже попит на ринку праці з кожним роком зменшується і до 2026 року практично зникне.

     3. Ведучий радіо та телебачення.
Як не дивно, але ця спеціальність теж не надто популярна серед роботодавців. Якщо ви знайдете роботу на початку кар’єри, то можете розраховувати на заробітну плату у розмірі $ 38-39тис, максимально можна отримувати – $ 64-65 тис. у рік, якщо успішно рухатись по кар’єрній драбині.
У 2016 році 7300 випускників отримали ступінь бакалавра в галузі радіо та телебачення. І в цьому ж році було опубліковано 7355 вакансій. Здавалося б ідеальна картина всі випускники мають бути влаштовані, та ще кілька десятків робочих місць залишилися вакантними. Насправді ж не так. При тому що Ви маєте ступінь бакалавра радіо та телебаченні, на посаду ведучого скажімо політичної програми скоріше за все наймуть юриста, політолога, але не вас. Тобто представники інших спеціальностей мають більше шансів влаштуватися на “вашу” роботу.
До того ж прогнозується зменшення на 10% вакансій в даній галузі до 2026 року.

  1. Мистецтво.
    Ви будете здивовані, але художники, скульптори, ілюстратори також не в кращому положенні.
    Рівень безробіття недавніх випускників галузей мистецтва в межах 13% при заробітній платі всього $30 тис. Середній рівень безробіття досвідчених художників та інших митців 7,3% і розмір заробітної плати $45 тис. відповідно.
    Наприклад, ті хто перейшли в індустрію моди, та в середньому за рік заробляють понад $60 тис, але зіткнулися із високою конкуренцією в даному напрямку та із невеликим ростом кількості робочих місць – 5,6%. Комерційні та промислові дизайнери (де митці знайшли застосування своїх талантів) створюють макети авто, іграшок, побутових приладів тощо. В даному випадку вони мають кращі перспективи: зростання зайнятості на 6,3% та середня зарплата за рік в межах $ 63 тис. Однак, щоб працювати в даному напрямку, необхідно пройти курси архітектури та інженерії.
    1. Фотографи

    Хоча тримати об’єктив фотоапарату та правильно виставляти світло не так і тяжко, назвати прибутковою таку професію важко. Пощастить лише тим, хто влаштується на роботу до відомого глянцю чи у модну студію.

Рівень безробіття серед нещодавніх випускників вузів зі спеціальністю фотографія складає 12,9%, середня заробітна плата в межах $30 тис; серед досвідчених спеціалістів 6,7% та $50 тис. відповідно, до того ж нестабільна.
Дуже часто роботодавці швидше згодні наймати фрілансера на певний проект, ніж згодні взяти на роботу штатного фотографа. Наразі 66,7% фотографів самозайняті (self-employed), в порівнянні з 6,5%Ю, які працюють стаціонарно. Якщо фотографія ваша пристрасть, краще попрацювати помічником фотографа, створити своє портфоліо і не витрачати кошти на навчання. Якщо ж ви все-таки мрієте отримати ступінь бакалавра, рекомендуємо, окрім фотографії, пройти курси та бізнесу та ІТ.

Варто відмітити, що розмір мінімальної заробітної плати зазначено відповідно до європейського та американського рівнів. Тобто у нашій країні ці цифри ще нижчі. Тому варто дійсно задуматись, чи варто витрачати свій час, сили та фінанси для отримання тієї професії, яка не зможе у майбутньому гарантувати високого кар’єрного росту та стабільного заробітку.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад