Як відповісти на питання рекрутера: «Ким ви бачите себе через 5 років?»

Якщо ви хоча б один раз були на співбесіді або прочитали декілька статей про те, як проходити співбесіду, ви точно знаєте, що питання «Ким ви бачите себе через 5 років?» досить популярне на співбесіді – практично споконвічне.

У теорії його задають для того, щоб з`ясувати:

  •  рівень амбіційності кандидата;
  •  адекватність самооцінки;
  •  чи думає кандидат про своє професійне майбутнє;
  •  як планує йти до поставленої мети;
  •  увіллється в колектив і розділить внутрішню корпоративну культуру
  • компанії;
  •  наскільки довготривалі цілі кандидата відповідають тим можливостям, які
  • компанія зможе йому запропонувати.

Торкаючись останнього пункту, варто пам`ятати, що можливості компаній можуть бути різні: хтось шукає амбітних кандидатів, які хочуть постійно зростати, а комусь потрібно закрити лінійну позицію, яка в апріорі не передбачає кар`єрне зростання.


Як не потрібно відповідати

Універсально правильної відповіді на це питання не існує. Але свідомо помилковим буде:

  •  Сказати, що ви про це нічого не знаєте або не замислювалися ще.
  •  Відповісти, що не знаєте, що буде завтра, не кажучи вже про довгострокові перспективи.
  •  Розповісти про особисте і зовсім небагато торкнутися професійного.
  •  Говорити про підприємництво.

Ці відповіді не сподобаються в будь-якому випадку. Адже ви приходите в
компанію допомогти їй розвиватися, і самі повинні прагнути до нового. Звичайно, ви можете відбитися жартами на це питання. Але потім все одно краще перейти до обдуманої відповіді.

Як краще відповісти

1. Покажіть потрібну кількість амбіцій
Більшій частині роботодавців приємно знати, що їх співробітники мають бажання рости та розвиватися. Здорові амбіції завжди потрібно показувати, але важливо не перестаратися.
Потенційному керівнику швидше за все не захочеться взяти вас на посаду, якщо ви заявите про те, що плануєте зайняти його місце через 5 років. Навіть жартома.
У міру амбітною можна вважати таку відповідь:
«Я хочу вивчити тонкощі цієї галузі та стати професіоналом у ній».
Але пам`ятайте, що навіть помірна амбітність не завжди може бути перевагою.
Особливо, якщо компанія чекає, що вас влаштує працювати 5 років на одній
посаді без будь-яких кар`єрних злетів. Якщо ви дійсно претендуєте саме на таку позицію, не варто говорити про амбіції, яких немає.


2. Покажіть інтерес до навчання
Багато людей не знають, що саме хочуть робити завтра, не кажучи вже про
перспективи через декілька років, але ви завжди можете висловити бажання
вчитися і рости в певній галузі.
Розкажіть про якийсь аспект вашого трудового життя, який ви б хотіли поліпшити. Може бути, це область знань, у якій ви поки мало що розумієте та хотіли б дізнатися більше, іноземна мова або якісь курси – будь-який інтерес і тяга до знань.
Також, відповідаючи на це питання, ви можете поставити зустрічне й дізнатися у рекрутера, як довго відкрита ця позиція і де зараз той, хто займав цю посаду 5 років тому.


3. Поясніть, наскільки ваші цілі схожі з цілями компанії
До співбесіди потрібно готуватися. Як мінімум пошукати інформацію про
компанію в Інтернеті. Добре, якщо у компанії є актуальний сайт, за допомогою якого легко дізнатися мету й місію організації. Це ключова інформація для здобувача – тут ви розумієте, по одному шляху вам з компанією чи ні. Виберіть декілька пунктів з місії компанії, які резонують з вашими цілями, і відзначте, як ви плануєте їх досягати в рядах компанії в найближчі роки. Наприклад: «Мені подобається, що ваша компанія вкладає у розвиток своїх співробітників. Я б хотів через п'ять років керувати своєю командою в організації і допомагати розвиватися кожному члену відділу».


Нейтральна відповідь

Нейтральна відповідь на питання «Ким ви себе бачите через 5 років?» виглядає приблизно так: «У мене немає конкретного плану того, ким я себе бачу через 5 років. Але я хотів би рухатися вперед. Я гнучкий, тому буду робити поточну роботу в міру своїх умінь і тримати вухо гостро для можливостей у рамках організації, навіть якщо це означає зміну позиції. Також я розумію, що життя складніше й варіативніше, ніж зараз ми можемо припустити, але я докладу всіх зусиль, щоб рости в рамках існуючої компанії у ряді напрямків». Немає ідеальної відповіді на це питання і для самих рекрутерів. Здобувачі, намагаючись вгадати правильну відповідь, в результаті потрапляють на незадовільну для них роботу та з часом втрачають будь-яку мотивацію. Якщо вам цікава горизонтальна кар`єра та вдосконалення своїх навичок – так і скажіть, це зовсім не означає, що ви безініціативні. А якщо вас цікавить зростання вгору й більш високі посади – не варто це приховувати. Адже, якщо вам відмовлять у зв`язку з тим, що в даній компанії це нездійсненно, навіщо вам ця робота?
І якщо вас запитали на співбесіді про те, ким ви бачите себе через 5 років, будьте готові і до інших питань, які можуть вас обдурити.

https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад