Де живуть можливості: як отримати новий досвід, який просуне вас вперед

Можна чекати, коли відповідні можливості з'являться на горизонті. Можна активно їх шукати. А можна створювати самостійно.

Всі три стратегії мають право на існування. Але описані нижче методики підійдуть скоріше тим, хто має намір використовувати максимум можливостей, а не тільки найдоступніші.

З чого почати?

З яного усвідомлення свого наміру присвятити себе, свій час і енергію конкретній справі.

Це найцінніше відкриття, яке можна зробити в процесі пошуку нових можливостей. Чи справді в планах займатися ним хоча б найближчим часом? Навіть якщо відповідь позитивна, і ви здивовані, до чого взагалі це питання є просте пояснення.

Справа в тому, що підсвідомість незадоволеної людини буде всіляко оберігати її від виконання того, що може принести дискомфорт. І людина, яка насправді не прагне до того, чим зайнята зараз, може несвідомо для себе саботувати всі нові можливості в сфері. Наприклад, ігнорувати відповідні вакансії, відхиляти цікаві пропозиції тощо. А після всього констатувати, що довгі пошуки так ні до чого й не привели.

Тому вкрай важливо зрозуміти, що ви насправді хочете робити те, що збираєтеся. Тільки якщо ви по-справжньому мотивовані, самі ледь помітні шанси будуть проявлятися все ясніше, і навіть можливі складнощі не будуть здаватися чимось нездоланним.

Як шукати можливості?

Пропонуємо загальні принципи, які допоможуть поставити орієнтири в пошуку нових можливостей.

1. Визначити мету в довгостроковій перспективі

Чи хочете ви набути досвіду в тимчасовому захопленні або стійко розвиватися в самій сфері? Реалізувати одиничний проект або створити справу всього життя? А потім вибирайте відповідні шляхи досягнення своєї мети. Наприклад, чи потрібно вам багаторічне навчання, якщо досить інтенсивних курсів, закріплених практикою.

2. Змінювати стратегії

Дійте «від зворотного». Наприклад, які довгострокові методи використовували б, якби діяли в короткостроковому проекті? Чим би керувалися в справі свого життя, якби не застосовували таке гучне визначення, а знизили б важливість того, що відбувається?

Можна уявити, що ваш проект насправді належить близькому другові, і він попросив вас про допомогу. Вважається, що ми схильні до більшої впевненості у співвідношені до чужих результатів, ніж до своїх, і більш об'єктивно оцінюємо їх. Порівняйте свої відчуття до і після такої проекції. Подібні експерименти дозволяють відчути гнучкість і пластичність світу можливостей, поєднувати непоєднуване, сміливіше будувати стратегії і не так боятися зробити помилку.

3. «Витягнути на світло» страхи та обмежуючі переконання

Навіть найнезначніші внутрішні правила або переконання можуть замість нас визначати наші дії, і далеко не завжди в потрібному напрямку. Тому важливо навіть у дрібних справах стверджувати свою рішучість діяти. Почати з малого й помітити, що сміливість буде проявлятися і в чомусь більш значному.

Головна мета вивести бажання діяти на рівень звички. Щоб воно автоматично спрацьовувало кожного разу, коли ви захочете прийняти цікаву пропозицію.

4. Бути відкритими новому

Більшість цінних відкриттів лежать на поверхні потрібно лише вміти побачити цінність там, де не бачили раніше. Наше завдання час від часу сканувати простір навколо себе, перенастроюючи фокус і, будучи внутрішньо готовими, використовувати зроблені відкриття.

5. Виходити за рамки прийнятих дій

У кожній сфері є стандартні шляхи, якими прийнято йти до мети. Наприклад, здобути профільну освіту, зайняти посаду молодшого спеціаліста, через декілька років отримати підвищення тощо.

Нові можливості це нові способи діяти. Тому вітається винахідливість і творчий підхід, вміння «згорнути» там і так, щоб скоротити або прокласти інший шлях.

Де шукати можливості?

А тепер від теорії до практики.

1. У нових для себе ролях

Ви можете розкрити нові сторони себе, поєднавши свою сферу з іншими, суміжними та віддаленими галузями. Наприклад, отримавши нові знання в проектному менеджменті, можна стати лідером команди й контролювати не тільки свій колишній напрямок, але й інші проекти. Чим незвичніші будуть ваші навички, тим швидше їм знайдеться застосування.

2. Альтернативні способи заявити про себе

Наприклад, стандартний спосіб отримати роботу за своїм профілем скласти резюме й розсилати його в цікаві компанії. Альтернативний створити професійний блог, ділитися в ньому своїми знаннями та ідеями настільки захоплююче, щоб зацікавлювати навіть далеких від сфери людей. Таке портфоліо, крім того, розповість не тільки про кваліфікацію та досвід, а й про вашу небайдужість до своєї справи. Його можна відправляти з більшою впевненістю в успіху, якщо тільки потенційний роботодавець не напише раніше.

3. В питаннях і обговоренні проблем

Якщо ваша мета робота в конкретній компанії, але поки там немає відповідних вакансій, надішліть запит, чи не потрібна допомога позаштатного спеціаліста. Діліться ідеями. Пропонуйте свої рішення, доступно та детально виклавши їх команді. Як ви пам'ятаєте, не обов'язково проходити всі стандартні шляхи є інші способи стати частиною команди своєї мрії.

4. У вивченні доступних ресурсів

Стажування, гранти, волонтерські проекти, відкриті курси, майстер-класи по вихідних поцікавтеся, що може підійти саме вам. Можливо, не щось одне. Можливо, навіть не зовсім за прямим профілем.

Уміння вчитися і здобувати навички сам по собі цінний навик, який стане в нагоді завжди. А вміння вчасно виявити корисний інструмент і використовувати його наполовину гарантія успіху.

5. У професійних спільнотах, контактах і знайомствах

Всі зміни в нашому світі відбуваються завдяки людям. Однодумці, друзі за інтересами, партнери, керівники, наставники, ментори вони мають різні ролі. І чим ширше коло знайомств, тим краще.

Колишні колеги стають партнерами, однодумці командою, наставники навіть учнями. Вони діляться досвідом, знаннями, ідеями, підтримкою, вірою в успіх. Вони формують основу, в якій будуть відбуватися всі зміни. Нові можливості живуть там, де ініціативні люди. Оточіть себе ними й станьте одним з них.

https://thepoint.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад