Сім порад для вдалого проходження випробувального терміну

 

Ви отримали гарну роботу, і тепер вам здається, що все найстрашніше позаду: більше не потрібно розсилати резюме та вигадувати оригінальні супровідні листи, хвилювання від співбесіди залишиться лише у страшних снах, і ви назавжди забудете про шахрайські компанії. Але насправді розслаблятися ще рано, адже попереду на вас чекає випробувальний термін – не менш хвилюючий та відповідальний етап. Пройти його успішно може бути важче, ніж здається на перший погляд.

Існують компанії, які серйозно ставляться до онбордінгу (процесу прийняття та адаптації на роботі нового співробітника). Новачку призначають куратора, який допомагає увійти в курс справи, поступово зануритися у різноманіття робочих завдань та найти спільну мову з колективом. Час від часу HR-фахівець разом з наставником проводять зустрічі, щоб дізнатися, як новий працівник адаптується до роботи. Але для більшості компаній такий обордінг залишається недосяжною мрією, і співробітнику самому доводиться навчатися нового. Тому розповімо декілька лайфхаків, що допоможуть вам домогтися потрібного кінцевого результату.

Ознайомтеся з корпоративними правилами

Для початку потрібно дізнатися норми, які існують всередині компанії: наявність дрес-коду, дотримання робочого графіку, правила спілкування між колегами та з керівництвом тощо. Під час випробувального терміну обов’язково потрібно слідувати всім нормам, приходити вчасно в офіс та не проводити половину робочого дня у місцях для паління. Разом з тим не варто надовго затримуватися на роботі, щоб у керівництва не виникало зайвих запитань і враження, що ви не можете розібратися протягом дня зі своїми обов’язками.

Зосередьтеся на роботі

На випробувальному терміні ви повинні показати себе як професіонал, який може справитися з будь-якими завданнями. Тому на початковому етапі не варто витрачати свій час не безглузде спілкування з колегами, збирання пліток та перевірку соцмереж. Краще повністю присвятити себе роботі й справити враження на керівництво та колег своїм професіоналізмом та знаннями, а на неробочі справи у вас ще буде час після успішного проходження випробувального терміну.

Не бійтеся ставити запитання

У новачків часто не вистачає специфічних знань для виконання завдань, але через надмірну сором’язливість вони не ставлять запитань керівництву чи колегам і роблять помилки. Пам’ятайте, що навіть безглузді запитання – це краще, ніж шкода від помилок. Тому не бійтеся перепитувати у колег чи керівника, коли не знаєте як правильно зробити.

Проявляйте ініціативу

Не потрібно також вважати себе занадто недосвідченим та боятися пропонувати свої ідеї та рішення. Можливо, вони сподобаються керівництву та допоможуть успішно пройти випробувальний термін. Також ініціюйте знайомство з колегами: спілкування з ними допоможе зменшити стрес від нової роботи та отримати необхідні підказки.

Запасайтеся знаннями

Обов’язково вивчіть інструкції, продукт, правила компанії. Вони вам необхідні не для успішного проходження тестування чи усної перевірки від роботодавця, а для щоденної роботи з клієнтами та документами. А значить, знання правил безпосередньо впливає на успішність проходження випробувального терміну. Також не варто відмовлятися, якщо керівник пропонує вам пройти профільні курси. Не задирайте голову з думками, що ви і без них профі. Пам’ятайте, що знання зайвими не бувають.

Нічого не плануйте

На час проходження випробувального терміну не ставте перед собою додаткові великі цілі поза роботою. Наприклад, початок занять бальними танцями чи навчання в автошколі краще відкласти на декілька місяців. Нові обов’язки, колеги та корпоративна культура – це стрес для організму, а додаткове навантаження посилює його і зменшує сили. У перші місяці на новій роботі дозвольте собі більше відпочивати, збільшіть тривалість сну та не вживайте шкідливої їжі.

Поставте запитання собі

Випробувальний термін призначений не лише для того, щоб роботодавець перевірив працівника. Ви також повинні придивитися до компанії, її корпоративної культури, завантаженості, колективу та інших важливих для себе речей. Тому обов’язково запитайте себе: «Мені подобається ця робота?» Якщо між очікуваннями та реальністю велика різниця, а бажання їхати в офіс кожного ранку все менше, то сміливо звільняйтеся з цієї роботи та вирушайте на пошуки нової.

 

thepoint.rabota.ua

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад