Перерва на обід: скільки має тривати?

20 хвилин на обід і відпочинок — це, звісно, мало, але роботодавець має право встановити і короткі перерви.

Скільки триває перерва

Подивімося, що говорить законодавство. Право співробітника на відпочинок протягом робочого дня прописано в ст. 66 КЗпП: перерва для відпочинку й харчування може тривати не більше двох годин.

Час початку й закінчення встановлює в правилах внутрішнього трудового розпорядку ФОП  за здгодою працівників — фіксований або плаваючий. Співробітники мають підкорятися.

Правила трудового розпорядку: що прописати

Перерва не включається до робочого часу, тобто якщо встановлено 8-годинний робочий день, то 8 годин співробітник працює, годину або довше відпочиває.

Йти на перерву працівник може через 4 години після початку роботи, але дотримуватися цього часу не обов'язково — перерва може початися як раніше, так і пізніше.

Працівник може використовувати свою перерву як забажає: вийти на ланч, але має повернутися до закінчення часу перерви; провести в межах офісу, цеху, приміщення магазину.

Поширена практика: час на обід і відпочинок — одна година.

Обід на робочому місці

Є роботи, де за умовами виробництва перерву встановити не можна, і работодавець має забезпечити можливіть працівникові обідати в робочий час.

Перелік таких робіт в законодавстві не прописаний, його встановлює сам роботодавець (керівник за погодженням із профспілкою чи представником колективу), як і порядок і місце прийому їжі.

Це може бути продавець, якому не можна відлучатись і залишати точку без нагляду, менеджер, що змушений жувати свій ланч біля комп'ютера, щоб не пропустити звернення клієнтів.

Попереджайте нових співробітників, що вибігти на обід у них не вийде.

Коротка перерва

У законодавстві не прописано, скільки може тривати мінімальна перерва.

Це питання вирішує роботодавець й колектив під час затвердження правил внутрішнього трудового розпорядку або все фіксується в колективному договорі.

Мінімальна тривалість має бути такою, щоб перерва виконувала своє призначення: упродовж неї працівники повинні встигнути відпочити й поїсти. Як ви розумієте, за 20 хвилин цього зробити не можна.

Правила і реальність

Правила внутрішнього трудового розпорядку мають бути в усіх роботодавців, у підприємця теж, навіть якщо у вас усього два працівники.

Ознайомте особу з правилами під підпис при прийнятті на роботу, щоб уникнути звинувачень у кабальних умовах праці з перервою в 20 хвилин.

Уже в процесі роботи працівник може зіставити години відпочинку, прописані в правилах, із фактичними перервами.

Так, якщо в правилах прописано, що перерва триває годину, а фактично ви дозволяєте співробітникам вийти на обід на 20–30 хвилин, ви порушуєте їхні права.

Якщо затвердили правила одноосібно, ні з ким не погодили — це порушення.

Процедури потрібно дотримуватися, тому рекомендуємо затвердити правила як слід, з урахуванням вимог співробітників щодо тривалості перерви.

Працівники можуть поскаржитися

Співробітники можуть поскаржитися до Держпраці, контролери з радістю прийдуть до вас із перевіркою й зобов'яжуть заплатити штраф — одна мінімалка і затвердити нові правила трудового розпорядку, погоджені з трудовим колективом.

Якщо за фактом перерви збігаються з тим, що затверджено в ПВТР, і працівник підписав їх, значить погодився на такий режим роботи.

Працівники можуть здійняти бунт — провести збори, ухвалити рішення провести з вами переговори про внесення змін до ПВТР. Вам доведеться врахувати їхні вимоги.

 

https://journal.ostapp.com.ua/uk/articles/post/pereryv-na-obed

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад