Хто може перевірити діяльність підприємця

Перевіряючі можуть приходити без попередження і перевіряти те, що їх не стосується.

Діяльність підприємця можуть перевірити податківці, пожежні, контролери Пенсійного фонду, інспектори Держпраці й представники інших служб, комітетів та інспекцій. Перевіряючі можуть приходити без попередження — іноді це законно, і перевіряти те, що їх не стосується, — проти цього треба заперечувати.

Мораторій на перевірки

Мораторій на перевірки бізнесу поширюється на планові перевірки й не стосується позапланових. А з позаплановою перевіркою до підприємця можуть прийти:

  • якщо ФОП сам подав заяву, щоб його перевірили, наприклад при закритті бізнесу;
  • за рішенням суду;
  • коли клієнт або працівник поскаржився, що ви порушили його права, і в нього є докази. Такі перевірки погоджує Державна регуляторна служба;
  • діяльність ФОП загрожує життю і здоров'ю людей, довкіллю й безпеці держави, у вас уже були аварії та нещасні випадки зі смертельним наслідком;
  • під час камеральної перевірки виявили порушення, слідом можуть з'явитися з перевіркою реальною;
  • за наводкою колег з інших відомств. ДФС, Держпраці та Пенсійний фонд обмінюються між собою інформацією. Пенсійний фонд передає Держпраці інформацію про цивільно-правові договори, укладені ФОП. Податківці повідомлять про зарплати, нараховані менше від мінімалки, сплату ЄСВ менше за мінімальний розмір, про те, що ви подали повідомлення про прийняття на роботу, але зарплату не нараховували. 

Мораторій не поширюється на ДФС, Держпродспоживслужбу, Держслужбу з питань праці, Антимонопольний комітет тощо — вони можуть прийти з перевіркою, незважаючи на мораторій (Постанова КМУ від 18.12.2017 р. № 1104).

Заборонено перевіряти СПД із зони АТО, які втратили первинні документи з ведення госпдіяльності й змінили місце реєстрації на територію, підконтрольну Україні.

Якщо до вас прийшли з перевіркою, переконайтеся, що інспектори справжні: попросіть показати службові посвідчення й направлення. Направлення має бути засвідчене підписом керівника з його ПІБ і печаткою відповідного відомства. Підприємець і його уповноважений мають право бути присутніми під час перевірки. Якщо перевіряють пожежну безпеку — дозволяється присутність власника або орендаря об'єкта.

Податкові перевірки

Що перевірятимуть податківці, залежить від виду перевірки.

Камеральна перевірка. Проводять її дистанційно, на підставі даних у звітності — підприємець навіть не знає про перевірку. Для камеральної перевірки не потрібно рішення керівника ДФС і направлення.

Що перевіряють: чи актуальну форму декларації використовуєте для подання, правильність заповнення і застосування ставок податку, у єдинників — дотримання річного ліміту доходів, помилки в підрахунках сум і розрахунках ЄП. Якщо є працівники, перевірять повідомлення про прийом на роботу, розрахунок 1ДФ, звіти з ЄСВ.

Документальна перевірка. Проводять за планом або позапланово. План-графік планових перевірок на 2019 рік є на сайті ДФС. А ще дізнатися, чи є ви в цьому переліку, можна через OpenDataBot. Уведіть свої ПІБ: якщо перевірка у вас запланована, відобразиться відповідний статус.

Привід для позапланової перевірки — неподання декларацій або відсутність відповіді на письмовий запит податківців. Не ігноруйте такі запити (пп.пп. 78.1.1–78.1.2 ПКУ).

Щоб розпочати перевірку, податківці мають пред'явити посвідчення, оригінал направлення на перевірку, копію наказу про проведення перевірки. Якщо у перевіряючих не виявиться одного з цих документів або є всі, але оформлені з порушеннями, — сміливо можете не допускати їх до перевірки.

Що перевіряють: своєчасність і правильність нарахування податків, дотримання валютного законодавства, чи оформлені трудові договори з працівниками, правильність нарахування зарплати та розрахунку ПДФО, військового збору та ЄСВ, чи виплачувалася зарплата в розмірі не менше від мінімального.

Перевірять первинні документи, які використовувалися в обліку, пов'язані з нарахуванням і сплатою податків і зборів. Книгу обліку доходів у підприємців на спрощеній системі без ПДВ і книгу обліку доходів і витрат у загальносистемників й платників ПДВ, а ще книгу обліку розрахункових операцій.

Іще податківці шукають порушення правил роботи з готівкою, проведення розрахунків і ведення касових операцій, перевіряють, чи є всі необхідні ліцензії, патенти і свідоцтва.

А єдинників 2−3-ї груп можуть перевірити для контролю обсягу доходу в 1 млн гривень, після досягнення якого вони зобов'язані використовувати РРО (Порядок № 439).

Податкова почала перевіряти особисті рахунки підприємців, які, на думку ДФС, отримують оплати не на підприємницький рахунок і приховують свій реальний оборот.

Ви можете самі подати заяву про проведення електронної перевірки, якщо хочете зробити звірку зі сплати ЄП і ЄСВ.

Перевірка трудової інспекції

Перевіряючі Держпраці приходять раптово й рідко йдуть без штрафів. Перевіряють, як роботодавці дотримуються законодавства про працю (ч. 1 ст. 259 КЗпП):

  • укладення трудових договорів зі співробітниками;
  • нарахування зарплат не нижче за мінімальну і строки виплати;
  • чи не платить ФОП зарплату в конвертах;
  • чи не змусив працівників укладати договори ЦПХ замість трудових;
  • чи надає роботодавець співробітникам відпустки.

Перевірки Держпраці можуть бути плановими й позаплановими. Про планові перевірки повідомляють на сайтах регіональних управлінь Держпраці, з позаплановою приходять без направлення і без попередження.

Прийти з позаплановою перевіркою можуть за заявою ваших працівників, на підставі новин по ТБ чи публікацій на сайтах і в газетах. Часто цінну інформацію Держпраці отримує від колег із Пенсійного фонду й податкової.  

Вас не попередять про перевірку, мета якої виявити неоформлених працівників.

Були випадки, коли до підприємців навідувалися фейкові інспектори. Тому якщо з перевіркою прийшли до вас, просіть пред'явити службове посвідчення. Перевірити чи справжній інспектор, можна на сайті Держпраці.

Тривалість перевірок залежить від типу роботодавця.

У підприємців (ч. 3 ст. 55 ГКУ) планова перевірка може тривати 5 робочих днів, не більше, а позапланова — два (абз. 1 ч. 5 ст. 5 ЗУ № 877). Планова перевірка не може бути продовжена.

От лише деякі штрафи за порушення трудового законодавства в 2019 році:

  • на 125190 грн штрафують за кожного працівника без трудового договору; на цю ж суму оштрафують, якщо оформили працівника на неповний робочий день, а фактично він працює повний день; виплатили працівникові зарплату без нарахування і сплати податків і зборів;
  • 417300 грн, якщо не допустили інспекторів, які прийшли перевіряти неоформлених працівників;
  • 41730 грн, якщо нараховуєте зарплату нижче мінімальної, в 2019 році вона дорівнює 4173 грн.

Перевірка Держслужби з надзвичайних ситуацій

Інспектори Держслужби з надзвичайних ситуацій перевіряють, як дотримуються правил пожежної та техногенної безпеки власники магазинів, кафе, виробничих цехів тощо. Плани-графіки перевірок на рік є на сайті ДСНС.

Пожежний інспектор може прийти до підприємця з позаплановою перевіркою тільки в трьох випадках:

  • ФОП сам попросив про перевірку;
  • на підприємця обґрунтовано поскаржилися: це може бути скарга клієнта, що в магазині або закладі немає протипожежної сигналізації чи датчиків, не дотримуються правила пожежної безпеки, захаращений запасний вихід, перед входом перекритий під'їзд для спецтехніки на випадок займання. Таке звернення може підтверджуватися фото- або відеодоказами. Якщо звернення подали в територіальні органи ДСНС, на проведення перевірки обов'язково потрібна згода ДСНС України;
  • на вашій точці вже траплялися аварії або надзвичайні події, й тепер ви на контролі.

Щоб підготуватися до перевірки, вивчіть правила пожежної безпеки (наказ МВС від 30.12.2014 р. № 1417) і ступінь ризику для вашого виду діяльності (критерії оцінки ступеня ризику затверджені Постановою Кабміну № 715) і виконайте всі основні вимоги.

Що може перевіряти інспектор:

  • вивчає протипожежний стан об'єкта, рівень виконання протипожежних заходів, чи є під'їзд для пожежних машин на випадок пожежі, як освітлена територія, чи немає на вулиці сміття, яке ускладнить евакуацію людей;
  • акти прийняття в експлуатацію засобів протипожежного захисту й договори про їх технічне обслуговування, сертифікати відповідності на продукцію протипожежного призначення, схеми евакуації людей на випадок пожежі, інструкції про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення об'єкта;
  • оглядає територію об'єкта, обладнання, стан під'їзних шляхів;
  • перевіряє вогнегасники, автоматичні установки пожежогасіння й пожежної сигналізації, стан і надійність функціонування зовнішнього та внутрішнього протипожежного водопостачання.

До вас не прийдуть із позаплановою перевіркою, якщо уклали договір про страхування цивільної відповідальності перед третіми особами про відшкодування можливого збитку (п. 9 Указу № 817).

Тривалість позапланової перевірки у підприємців — не більше двох робочих днів, якщо інше не передбачено законом.

Якщо під час перевірки виявлять порушення, які створюють загрозу життю і здоров'ю людей, Служба подасть позов до адмінсуду про повне або часткове призупинення роботи всього підприємства або окремих виробництв, будівель, об'єктів, споруд чи приміщень, а також машин, обладнання, транспортних засобів, про зупинення проведення робіт тощо (ст. 57–70 КЦЗУ).

Якщо не допустите перевіряючих на об'єкт, буде адмінштраф — 34−170 грн (ст. 1888 КпАП).

А за порушення вимог пожежної безпеки, використання пожежної техніки й засобів пожежогасіння не за призначенням — попередження або штраф 34−170 грн (ст. 175 КпАП).

Перевірка Пенсійного фонду

Пенсійний фонд має право перевіряти платників ЄСВ. Фахівці Фонду можуть бути присутніми при планових перевірках податкової. Перевіряють правдивість відомостей щодо працівників, які ФОП відобразив у звітності з ЄСВ: дати прийняття на роботу і звільнення працівників, нарахування. Під час позапланових перевірок запитують звіти з ЄСВ, розрахунки та інші документи (ч. 2 п. 1 ст. 131 ЗУ «Про ЄСВ»).

Втім питаннями нарахування, сплати ЄСВ і подання звітності з внеску займаються податківці.

Якщо контролери Фонду виявлять розбіжності у звітності й реальних даних, вони лише видадуть припис про усунення порушень. Не виконаєте його протягом місяця — фахівці ПФУ самі внесуть зміни до реєстру. Також можуть притягти до адміністративної відповідальності підприємця за недбалість і оштрафувати на суму від 510 до 680 грн (ст. 1651 КпАП).

Перевірка Фонду соцстрахування

Специ Соцстраху перевіряють достовірність даних у звітності з ЄСВ, яку підприємець подає за себе і працівників; цільове використання грошей, які ФОП отримав від Фонду.

Якщо до вас прийшли співробітники Соцстраху, вони перевірять:

  1. Як виплачуєте лікарняні й суми допомоги, які отримали від Фонду на співробітників. Підприємці часто оплачують за рахунок грошей Фонду перші 5 календарних днів лікарняного працівника, так робити не можна, цей період хвороби підприємець має оплатити за свій рахунок. І під час перевірки такі порушення виявлять.
  2. Правильність обчислення середньоденної зарплати, з якої розраховуються лікарняні та декретні.
  3. Правильність розрахунку сум допомог, визначення страхового стажу для призначення допомог і кількості днів хвороби, які оплачуються за рахунок грошей Фонду.
  4. Чи мають право ваші працівники на отримання страхових виплат, про які просять.
  5. Якщо отримували путівки до санаторіїв, перевірять, чи правомірно використовували, як ведете їх облік, чи вчасно сплатили їхню часткову вартість.
  6. Звітність із коштів Фонду — правильність заповнення і своєчасність подання.
  7. Якщо перевірка повторна, можуть перевірити, чи усунули ви порушення, виявлені раніше.
  8. За рахунок коштів Фонду оплатили день встановлення МСЕК групи інвалідності найманому працівникові тощо.

Перевіряючі попросять вас надати цілий список документів, тому підготуйтеся, щоб із ними все було гаразд:

  • лікарняні листи працівників; якщо є працівники-чорнобильці, учасники війни, інваліди — копії їхніх посвідчень та інших документів, які підтверджують право на пільги;
  • трудові книжки та «Індивідуальні відомості про застраховану особу» (форма № ОК-7) для розрахунку страхового стажу;
  • розрахунково-платіжні відомості;
  • якщо відправляли на відпочинок працівників за рахунок Соцстраху: накладні на путівки, копії банківських квитанцій про часткову оплату їхньої вартості, журнал обліку путівок до санаторно-курортних установ — обов'язково заведіть такий журнал, якщо отримуєте путівки на працівників; довідки про факт перебування співробітника в санаторії;
  • заяви-розрахунки для виплати грошей із Фонду;
  • повідомлення, що підтверджують виплату грошей від Фонду працівникам (подають із 1 жовтня 2018 р.);
  • табель обліку робочого часу, у ньому вказують, коли співробітник працював, а коли хворів, був у декреті.

Тривалість планової перевірки Фонду соцстрахування — не більше 5 робочих днів, позапланової — 2 робочих днів (п. 3.10 Інструкції № 29).

Якщо перевіряючі виявлять, що гроші Соцстраху роботодавець використовував не за призначенням, їх доведеться повернути в повному обсязі. Це стосується й вартості наданих соціальних послуг. Іще треба буде сплатити штраф у розмірі 50% такої суми (п. 6 ст. 15 ЗУ № 1105).

Якщо гроші за лікарняним або допомога не виплачені й ви не повернули їх Фонду або повернули, але невчасно — штраф у розмірі 10% несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів. Одночасно на ці суми і штраф нараховується пеня в розмірі 0,1% за кожен день прострочення.

За цим порушенням також можуть застосувати й адмінсанкції — 136−255 грн. За ті самі порушення, повторно виявлені протягом року, — 170–340 грн (ст. 1655 КпАП).

На цю ж суму оштрафують, якщо виявлять, що ви невчасно подали в Соцстрах звітність  з використання грошей Фонду, та ще й із недостовірними відомостями, або взагалі не подали.

За перешкоджання представникам Фонду в проведенні перевірки — 136−255 грн, при повторному порушенні — 170−340 грн (ст. 188-23 КпАП).

Перевірки охорони праці

Інспектори Держпраці перевіряють ще й дотримання правил охорони праці. Приходять не лише на заводи та фабрики, а й до звичайних підприємців. Вимагають папери, що підтверджують кожен крок з охорони праці: журнал з інструкціями з охорони праці, накази, пам'ятки про безпечні методи роботи, накази, письмові підтвердження, що працівники й сам ФОП пройшли інструктаж, та іншу інформацію.

Якщо у вас бізнес у сфері будівництва або виробництва — перевірять документи, які підтверджують, що ви забезпечили працівників спецодягом і спецзасобами; чи надаєте пільги й компенсації співробітникам за важкі та шкідливі умови праці; чи розслідували нещасні випадки на роботі.

Чи прийдуть до вас із перевіркою, можна дізнатися з річного плану, він розміщений на сайті управління Держпраці у вашій області. Частота перевірок залежить від ступеня ризику діяльності ФОП (ч. 2 ст. 5 ЗУ № 877). Якщо діяльність належить до високого ступеня ризику — перевіряють раз на 2 роки, до середнього — не частіше одного разу на 3 роки, незначного — не частіше разу на 5 років.

Позапланові перевірки проводять за зверненням фізосіб, якщо ваш бізнес заподіює шкоду життю або здоров'ю людей.

Триває планова перевірка не більше п'яти днів, позапланова — не більше двох.

За результатами перевірки інспектор складе акт, якщо знайшли порушення — треба їх усунути. Як виконаєте приписи в повному обсязі й у встановлений строк, фінансові та адміністративні санкції до вас застосовувати не повинні (п. 11 ст. 7 ЗУ № 877).

Якщо зафіксували серйозні порушення, інспектор без рішення суду не може зупинити виробництво або реалізацію продукції (п. 5 ст. 4 ЗУ № 877).

За порушення законодавства про охорону праці штрафують не лише підприємця, а і його працівників:

— ФОП — від 340 до 680 грн;

— працівників — від 68 до 170 грн.

Штрафують і за неповідомлення про нещасні випадки на виробництві — від 340 до 850 грн (ст. 41 КпАП).

 

https://journal.ostapp.com.ua/uk/articles/post/kto-mozhet-proverit-deyatelnost-predprinimatelya

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад