Де шукати персонал у воєнний час: 5 основних інструментів

Майже кожен із нас так чи інакше може сприяти відновленню економіки України. На ринку праці на цей процес можуть вплинути роботодавці.

Зрозуміло, що вже на етапі пошуку потрібних фахівців у роботодавців виникає багато запитань. Якщо подивитись на статистику ринку праці, то можна зрозуміти, що основні рекомендації щодо пошуку лишаються майже такими, як і до війни. Тож, щоб ваш процес найму у воєнний час був більш зручним і швидким, ми розповідаємо про 5 головних інструментів та майданчиків, де можна шукати персонал.

1. Внутрішні кадрові резерви або рекомендації друзів, знайомих

Найпершим у цьому разі може бути консультація з керівниками відділів, де кожен добре знає, хто зараз потрібен команді, хто з уже наявних працівників може взяти додаткові обовʼязки або перекваліфікуватися без втрат для робочого процесу. Маючи конкретні побажання від керівників, потрібного кандидата можна знайти досить швидко й без надмірних зусиль.

Опитування друзів та знайомих про те, хто з них зараз потребує роботи, так само може значно пришвидшити процес наймання. Особисті рекомендації — досить дієвий інструмент пошуку кандидатів сьогодні.

2. Розділ «Вакансії» на офіційному сайті компанії

Плюс подібної опції на сайті — це те, що карʼєрний розділ можуть моніторити насамперед ті, хто бажає працювати саме у вашій компанії. Але якщо активність на сторінці з вакансіями мінімальна і туди майже не заходять користувачі — варто задуматись про ефективність такого підходу, особливо за умови, коли вакансію потрібно закрити швидко. Оцінка переваг та недоліків, враховуючи пріоритети у процесі пошуку потрібних кандидатів, допоможе ухвалити правильне рішення щодо цього способу.

Також за низької відвідуваності ви можете додатково привабити шукачів на свою карʼєрну сторінку, розмістивши рекламу, поділившися нею у своїх соцмережах та різних групах про роботу і працевлаштування тощо.

3. Сайти пошуку роботи

Цей інструмент використовує чи не кожен роботодавець, тому що він дійсно є помічним. Щоб не проґавити «свого» спеціаліста — краще здійснювати пошук там, де вже є велика та перевірена база кандидатів з готовими резюме шукачів, яких можна досить швидко найняти на роботу. Обом сторонам ця опція дозволяє досягти найкращого результату, мінімізуючи при цьому ризик та витрачений час.

На Work.ua у кожного роботодавця є можливість безкоштовного розміщення вакансії, яка доступна щомісяця. Окремо хочемо звернути вашу увагу на те, що розміщення будь-яких вакансій, мета яких допомогти Україні, теж безкоштовне.

4. Соціальні мережі

У нинішніх умовах цей інструмент все більше набуває популярності серед тих, хто шукає роботу, й тих, хто її пропонує. Але варто зважати, що далеко не всі публікації, а їх дійсно безліч, є надійними та перевіреними. Переваги пошуку у соцмережах — це безпосередня комунікація у спільноті ейчарів, як до прикладу у групі «Поворкуємо?» в Facebook, де можна шукати допомоги, запитати поради, рекомендації тощо.

Для пошуку віддалених працівників можна зробити допис із пропозицією в Facebook-групі для українців за кордоном — так вони знайдуть роботу, ви співробітників, усі працюватимуть на економіку України. Можна використовувати Telegram і в різних групах публікувати вакансії.

Як експеримент, у Work.ua вирішили запустити свій телеграм-канал «Робота у Дніпрі — Work.ua», де ми публікуємо вакансії, які зʼявляються на сайті.

5. Служба зайнятості

Досить помічними у воєнний час є державні структури. Бо їхня основна задача — це зниження рівня соціальної напруженості й допомога у працевлаштуванні. Однак із цим завданням можуть впоратися лише відділення у містах, де не ведуться активні бойові дії. Їх можна знайти на мапі.

Усе, що потрібно для розміщення вакансій та пошуку кандидатів, детально та покроково можна знайти на сайті Державного центру зайнятості. Щоб скористатися безкоштовними послугами центру, роботодавцям потрібна реєстрація. Але варто враховувати, що рекрутери в рамках програми «Консультант роботодавця» так само активно співпрацюють із сайтами пошуку роботи.

Та серед усіх перелічених переваг під питанням залишаються довірливі відносини державних служб із роботодавцями, а також оперативність надання послуг.

Роботодавцям, які хочуть закрити вакансії у воєнний період, варто підходити до підбору персоналу виважено, враховуючи нові обставини та законодавчі зміни, про які ми писали раніше. Дуже важливо знати, де і як шукати кандидатів для оптимізації свого часу.

Методів пошуку кваліфікованого і талановитого співробітника існує безліч. Кожен вибирає свій формат, оскільки у кожного роботодавця свої критерії підбору персоналу. Для пошуку радимо використовувати різні способи, щоб якомога більше кандидатів могли дізнатися, що компанія наймає у воєнний період і разом з тим є хорошим місцем для роботи.

У нинішніх умовах наймання співробітника, який буде старанним та розумітиме всі нюанси та болі компанії, — справжня удача. Тому роботодавцям, які зараз ще вагаються, чи шукати персонал у воєнні часи, варто пам’ятати, що завзяті та цілеспрямовані фахівці дуже потрібні для підтримання економіки України. І це справа нелегка, тож варто скористатися всіма можливостями.

Бажаємо успіхів у пошуку!

https://www.work.ua/articles/employer/2866/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад